Tiramisu to już legenda smaków Italii. Wokół doskonałego smaku Tiramisu narosło już wiele legend, a nawet kłótni.
Ten typowo włoski deser; typowo-włoski bowiem wykorzystujący dwa sztandarowe składniki kojarzące się z półwyspem apenińskim to znaczy Mascarpone i Kawę; odniósł tak niebywały sukces, że sprzeczają się o niego dwa regiony o różnej tradycji kulinarnej.
Jedni uważają, że ojczyzną-Tiramisu jest miasto Treviso w Veneto, regionie pomiędzy Laguną wenecką, a Alpami, gdzie miało zostać wymyślone w XX wieku, inni zaś twierdzą że mieszkańcy pn-wsch Italii uzurpują sobie prawa do tej "ambrozji", a deser powstał dawno temu w Toskanii, w Sienie na cześć władcy tego księstwa.
Są też badacze twierdzący nawet, że deser ma "swe korzenie" w słodyczach serwowanych władcom Austrii, ale...
Czy te kłótnie nas obchodzą ?
Dla miłośnika Italii, jej kultury i kulinariów jest jeden pewnik -Tiramisu to jest to!
Składniki na 6 do 8 porcji
• 30 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu
• 50 dag mascarpone
• 4 jajka, w temperaturze pokojowej
• 5 łyżek drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
• Pół Litra dobrej i aromatycznej kawy
• 4 łyżki aromatycznej Brandy
• 2 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie
Tiramisu najsmaczniejsze jest po upływie 1 lub 2 dni od zrobienia.
Ten typowo włoski deser; typowo-włoski bowiem wykorzystujący dwa sztandarowe składniki kojarzące się z półwyspem apenińskim to znaczy Mascarpone i Kawę; odniósł tak niebywały sukces, że sprzeczają się o niego dwa regiony o różnej tradycji kulinarnej.
Jedni uważają, że ojczyzną-Tiramisu jest miasto Treviso w Veneto, regionie pomiędzy Laguną wenecką, a Alpami, gdzie miało zostać wymyślone w XX wieku, inni zaś twierdzą że mieszkańcy pn-wsch Italii uzurpują sobie prawa do tej "ambrozji", a deser powstał dawno temu w Toskanii, w Sienie na cześć władcy tego księstwa.
Są też badacze twierdzący nawet, że deser ma "swe korzenie" w słodyczach serwowanych władcom Austrii, ale...
Czy te kłótnie nas obchodzą ?
Dla miłośnika Italii, jej kultury i kulinariów jest jeden pewnik -Tiramisu to jest to!
Składniki na 6 do 8 porcji
• 30 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu
• 50 dag mascarpone
• 4 jajka, w temperaturze pokojowej
• 5 łyżek drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
• Pół Litra dobrej i aromatycznej kawy
• 4 łyżki aromatycznej Brandy
• 2 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie
- Kawę wymieszaj z Brandy i ostudź.
- Oddziel żółtka od białek
- Do żółtek wsyp 2 łyżki cukru i utrzyj na puszysty krem taki o konsystencji jakby ajerkoniaku.
- Do żółtek dodaj mascarpone i wymieszaj delikatnie łyżką (delikatność jest tu najważniejsza by krem był puszysty)
- Do białek dodaj szczyptę soli i stopniowo wsypując resztę cukru ubijaj do pełnej sztywności.
- Połącz białka z masą mascarpone.
- Połowę biszkoptów na ułamek sekundy zanurzaj w kawie (jeśli wydadzą Ci się zbyt suche część płynu możesz wlać gdy biszkopty będą już w naczyniu).
- Biszkopty układaj w naczyniach kilku mniejszych lub w 1 większym naczyniu. (możesz uzyskać efekt ciasta lub efekt miseczki Tiramisu) i wyłóż na nie 1szą połowę kremu
- Ułóż drugą warstwę ciastek też je nasączając i połóż na nie krem mascarpone
- Deser schładzaj min. 5 godzin. Przed podaniem posyp Tiramisu resztą kakao.
Tiramisu najsmaczniejsze jest po upływie 1 lub 2 dni od zrobienia.